Somnul copiilor mei…
Somnul copiilor mei este o nebunie. Realizez acum si pot spune ca, sa ai un bebelus, copil mic care doarme toata noapte, este o BINECUVANTARE. Daca nu te numeri printre aceste norocoase iti doresc muuulta rabdare. Va veni si acea zi cand nici nu o sa iti mai aduci aminte melodiile pe care le fredonai, pe repeat, la urechea bebelusului tau in timp ce la bord se inregistra kilometrul cu numarul 10/seara. 😀
Un somn linistit si fara intreruperi este tot ce isi poate dori o proaspata mamica. Desigur, este esential si pentru bebelus sa doarma macar trei ore legate pe timpul noptii iar la copiii peste 1 an sau chiar si mai micuti, sa doarma toata noaptea, continuu, ajuta la dezvoltarea creierului si nu numai.
Strumful numarul 1 se trezea mai rar cand avea doar cateva zile de viata decat atunci cand avea un an, iar la trei ani si cateva luni inca se mai trezeste, in unele seri, la fel ca in primele zile de viata. Mdaaa o nebunie, dupa cum va spuneam. Pe de alta parte, strumfita mea dolofana se trezeste doar daca ii este foame sau o deranjeaza vreun dinte. Asa se face ca de trei ani, 3 luni si x zile, ritualul meu de somn a suferiti “mici” schimbari.
Cel mai interesant este cand se trezesc amandoi de doua/ trei ori pe noapte si se intampla sa se sincronizeze nevoile lor, de mama, de alint si alte doleante. Daca cel mare vrea sa faca pisu, cea mica probabil vrea titi, foamea-i mare si in miezul noptii cand somnul mamei este ataaaaaat de dulce. Cel mai curios este ca atunci cand doarme cu bunicii, de exemplu, strumful nu se trezeste niciodata noaptea (doar daca face pisu). In schimb, daca doarme cu noi fie ca doarme in patul lui sau la noi in pat, se trezeste si ma cauta, ma striga, vrea sa ma simta langa el, ma mangaie pe cap, ma pupa, ma ia de gat.
Ritual de somn:
- Imediat dupa orele 19 ne pregatim de nani. Incepe ritualul cu o baita a celor doi stumfi. Mai intai o culcam pe cea mica pentru ca Patrick mai ramane sa se balaceasca. Inainte de a o adormi pe Strumfita, bem lapticul si ne plimbam un pic la mami in brate sa scotem aerul din stomac si sa facem tranzitia mai usor de la activitatiile mai energice, la ritualul de nani.
- Pentru ca ‘the big smurf’ m-a chinuit teribil cu somnul (am realizat ulterior ca mi-am facut-o cu mana mea, si noaptea il spalam la fund daca facea ceva prin pamapers), cu Madelaine am incercat sa adopt o altfel de politica. De cand avea cateva zile, dupa baie, masaj, imbracat, hranit, plimbat, o puneam in patut, ii uram somn usor, ii dadeam un pupic si ieseam din camera. Dar rapid si fara resentimente (ei simt si nu functioneaza, asa ca incep sa planga). Inchideam usa si statea lipita de ea. De cele mai multe ori plangea, of course, dar daca nu se linistea intr-un minut, pe ceas, ma intorceam la ea. Si incet incet ea a inteles ca asa sta treaba si asa si in ziua de astazi uneori am noroc sa o pun in pat si sa ies din camera. Evident, uneori functioneaza, alteori ba.
- Strumful, cand vine ora de somn, adoarme doar daca ii spun povesti, by default, nu sa ii citesc din carti in timp ce il tin in brate, neaparat trebuie sa ma intind langa el, ma pune sa ma invelesc, oarecum se asigura ca stau destul de confortabil incat sa adorm cu el. Cea ce se si intampla de multe ori. Si ma trezesc buimaca dupa vreo ora ca aveam o tona de chestii de facut.
- Strumfita mea, cand se trezeste noapte, nu zice nimic ci doar isi asigura masa nocturna, dupa care o i-au in brate si ea se lipeste de mine ca untul de paine..:)) (ea m-a inspirit la expresia aceasta… la fiecare 10 minute zice papa, si ar manca nonstop. Lasand asocierea culinara la o parte, este foarte lipicioasa in general si prin urmare nu ar rezista peste noapte fara ceva papica.
Motivele pentru care se trezesc copiii mei noaptea:
-foame
-sete
-pisu
-dureri de dinti
-dor de dragoste
-dor de mami, de tati
-vor sa se simta iubiti
-au nevoie sa se simta in siguranta
Ce ne-a ajutat pe noi astfel incat copiii sa doarma mai repede?
-o plimbare in aer liber in jurul orei 17:00, 18:00;
-o baie calda inainte de culcare;
-activitati care nu implica foarte multa miscare fizica;
-o muzica mai relaxanta;
-un ceai/ lapte caldut;
-o poveste, doua, trei, etc la ceas de seara;
-multa atentie: imbratisari, cuvinte frumoasa si foarte multi pupici;
In caz ca aveti un short-cut la toate acestea, astept ponturi si idei, eficiente si rapide, de culcat copiii. Acestea fiind spuse va urez multa bafta si copii somnorosi.
Cu drag,