România neîmblânzită

România neîmblânzită- Emoție. Pasiune. Sălbatic. Bogăție.

Inceput emotionant. Parcurs captivant dar la fel de emotionant. Pasiune pentru bogatie. Bogatia naturii, subestimata.

Despre emotie si pasiune, despre salbaticie si bogatie, despre natura si maretie ei intr-un cuvant, Romania reprezentata intr-un documentar inedit numit ‘Romania neimblanzita’.

Specii pe cale de disparitie, locuri salbatice, paduri si alte forme de vegetatie bogate in fauna si animale, peisaje mirifice, locuri binecuvantate.

Promotor al frumusetilor Romaniei, din dorinta de a evidentia bogatiile salbatice, locurile autentice ale acestui tinut numit Romania, realizez ca un astfel de documentar este o adevarata aventura, consumatoare de energie, creativitate, cunostinte si de multe resurse financiare.

Este unul dintre documentarele pe care, pot sa spun, ca l-as revedea curand, cu drag! Este impresionant cum tehnologia face minuni, transmite senzatii pe care altfel nu ar fi posibile de perceput. Sa ai ocazia sa vezi cum Salamndra de rau isi depune ouale in apa, cum Acvila de munte procura hrana pentru puii ei, cum Rasul Carpatin isi rasfata puii cu multa atentie, o familie de Cormorani isi salveaza puiul, cum animale salbatice traiesc in habitatul lor etc. Atata emotie intr-un documentar despre Romania salbatica nu am crezut ca e posibil de transmis. E drept, si faptul ca sunt parinte si faptul ca sunt incantata de bogatiile acestei tari si-au spus cuvantul si toata aceasta experienta a fost la superlativ.

Pe de altă parte, organizatoric vorbind, mi s-a părut fad, in special sfarsitul evenimentului. S-a multumit casei de productie cinematografica franceze ‘Off the fence’ care a fost invitata pe scena si apoi asta a fost totul. Aflasem ulterior ca, de fapt, ideea acestui documentar aparține unuia dintre membrii fondatori ai organizatiei The European Nature Trust, domnul Paul Lister.

Dupa principiul citatului: ‚Da-i cezarului ce e al cezarului’ m-am intrebat atunci, de ce lucrurile in tara asta sufera de o acuta lipsa de protocol, de bun simt, sa o spun mai direct. Am simtit oarecum asta pe parcursul acestui eveniment. Invitati de renume veniti, parca, mai mult din obligatie la aceasta ecranizare, nu din dragoste pentru tara si mai mult din dorinta ca ceva sa se schimbe in bine. Sunt multe personalitati in mass-media care au o influenta colosala, in special in randul tinerilor. Oare de ce nu se folosesc de aceasta putere si in scopuri educationale?

Mi-a ramas in minte, dar mai ales in suflet, acest citat de la sfarsitul ecranizarii: Natura nu este doar maiestuoasa ci si fragila. Florile nu trebuie iubite, ci udate si pentru gradinar frumusetea florilor nu trebuie sa fie motiv de mandrie, ci de iubire si recunostinta.”

Natura nu ne datoreaza noua, omenilor, nimic… Noi in schimb ii datoram totul. Trebuie sa o stimam, sa o ingrijim exact cum face gradinarul intelept, care intelege nevoile naturii si le pune mai presus de nevoile lui, ca om. Astfel, defrisarile neurmate de plantari, vanatoarea nesabuita, murdarirea parcurilor si a padurilor, imputinarea vegetatiei din orase, pescuitul ilegal, reciclarea gunoiului, consumul exagerat de apa, energie sunt doar cateva dintre cele mai nocive actiuni ale omului. Hadeti sa avem putin bun simt si sa fim constienti de actiunile noastre.

„Nu e meritul nostru daca ne nastem intr-un loc frumos, dar este datoria noastra sa il facem sa dainuiasca. Maretia naturii trebuie sa fie aici si pentru ochii copiilor nostri.”

Cu drag,

 

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.