Manastirea Cisterciana de la Carta

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Aflata la 120 km de Brasov si la 46 km de Sibiu, in localitatea Carta poti ajunge daca o iei pe drumul care face la dreapta cum mergi in directia Sibiu. Am trecut de “n” ori pe langa aceasta comuna si habar nu aveam ce loc frumos este. Am ramas foarte placut impresionata cat de curata este, cat de ingrijita si mai ales ce manastire frumoasa se adaposteste aici. M-am simtit ca intr-un satuc din Elvetia. Trotuarele si chiar piata centrala sunt pavate; casele, podurile si nu numai sunt impodobite cu flori.

Construita la inceputul sec al XII-lea de catre regele Andrei al II-lea al Ungariei, biserica fortificata Carta, apartine in prezent comunitatii germane si face parte din abatia Carta delimitate de: raul Arpasu la est, raul Cartisoara la vest, de raul Olt la nord si Muntii Fagaras la sud.

Fosta manastire cristerciana (cristercienii sunt un ordin calugaresc originar din Franta), una dintre cele mai vechi si mai importante din Transilvania, este construita in stil gotic si a jucat un rol crucial in istoria economica, politica si culturala a Transilvaniei medievale.

Dupa invazia mongola din 1241, atelierul de pietrari de la Carta impreuna cu atelierele cristerciene din Tara Barsei au inceput reconsolidarea manastirii, punand accent pe stilul gotic al Transilvaniei de la sfarsitul sec al XIII-lea.

Manastirea Citeaux din Burgundia, este abatia mama a ordinului Cistercian si la 29 ianuarie 1322 este emis un document prin care regele Carol de Anjou al Ungariei atribuie zece tinuturi manastirii Carta. Aceasta din urma raporteaza o alta manastire din Campia Banatului apartinand abatiei-mama Egris ca fiind in stransa legatura.

Inceputul sec. al XIV-lea atesta ca manastirea a ajuns o ruina ca urmare a invaziei otomanilor. A fost refacuta in mai multe etape si cu diferite materiale, pana cand in final a fost construita in cea mai mare parte din piatra.

[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”269,266,265,270,1442″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]La 1927 s-au facut ultimile descoperiri arheologice fiind scoase la lumina ziduri masive, fundatia unei capele si nu numai. Cativa ani mai tarziu au fost descoperite doua schelete de peste 2m; s-a aflat ulterior ca toate persoanele cu anumite anomalii fizice erau trimise la manastire. Foarte interesant mi se pare si faptul ca in cimitirul manastirii Carta se afla soldati germani din primul razboi mondial cazuti pe front.

Daca vreti sa vizitati Manastirea Carta impreuna cu alte obiective turistice din zona (vezi mai jos) si aveti nevoie de cazare, doua pensiuni pe care le recomand cu drag ar fi: Casa de Oaspei de la Cincsor (deasemenea puteti vizita si bisericile fortificate de la Cincu, despre care am scris aici si Cincsor) despre care am scris aici si Casa Mosului aflata in Cartisoara despre care puteti afla informatii aici.

A: Drumul transfagarasan

B: Balea Lac si Balea Cascada

C: Muzeul “Badea Cartan”

D: Manastirea Carta 

E: Manastirea Brancoveanu

F: Cetatea Fagaras despre care am scris aici

G: Palatul Bruchental

H: Herghelia Sambata (aici puteti sa mergeti daca sunteti pasionati de cai, in special cu copii carora le plac aceste animale)

Facilităţi:

Acces persoane cu dizabilități

Parcare autovehicul

Parcare autocar

Toaletă

Tarife:

Adulţi: 5 lei

Grup: 5 lei

Elevi, studenţi, pensionari: 2,5 lei

Program:

Zilnic: 09:00 – 18:00

Duminică: 11:00 – 18:00

Ghidaj: română, germana[/vc_column_text][vc_single_image image=”249″ img_size=”large”][vc_facebook][vc_pinterest][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.