Este de datoria noastra!


Alimentatia copiilor nostri este datoria noastra, a parintilor, bunicilor, a persoanelor care stau cel mai mult cu ei si a institutiilor: scoli, gradinite, administratorilor de chioscuri de junkfood de langa institutiile de invatamant. Bineinteles, pare amuzant sa incluzi aici bunici care, de fapt, ii ’rasfata’ cel mai mult. Am observat ca uneori chiar si bunicii pot fi influentati daca li se explica si mai ales daca au un exemplu bun de la parintii copiilor lor.

Doar nu ai vrea ca un bebelus de 9 luni sa iti spuna: „Mami, nu imi mai da pufuleti, nu sunt sanatosi, au o gramada de sare, stii tensiunea arteriala etc…:))” Nu se va intampla. Instinctul acela de mama e bun doar atunci cand ai cateva cunostinte de nutritie. Nu trebuie sa citesti carti intregi despre acest subiect, dar cred ca sunt cateva chestiuni elementare pe care trebuie sa le aplicam cu totii (cu atat mai mult cand vine vorba de bebelusi, copii mici).

Imi aduc aminte cand am dat eu de internet. Eram innebunita sa citesc despre tot ce inseamna nutritie. Am inceput sa imi pregatesc de cu seara bolul cu cereale. Nu saream peste micul dejun, pentru ca stiam ca asa trebuie! Acum primul lucru cand ma trezesc mi-e foame. Obisnuinta este a doua natura!

Asa e si cu cei mici. Ei copiaza totul de la parinti si de la cei pe care ii au cel mai mult in preajma lor. Parintii parintii, in special, sunt modelul lor. Degeaba ii spui: „nu mai manca inghetata la 21:00”, daca tu faci exact acelasi lucru. Exemplul nostru are un impact radical asupra copiilor nostri.

A: Alimentatia: parinti-copii

Asa am ajuns in punctul in care dimineata dupa ce ne trezim strumful vrea sa facem smoothie. Vede mereu, la mine, ca inainte de a pleca de acasa spre serviciu, imi fac un smoothie pentru ca acum, ca merge si el la gradinita, ne trezim mai repede si il facem impreuna. Eu pregatesc ingredientele si el apasa pe butonul blenderului. 😉 Cu siguranta si faptul ca il implic in proces conteaza. Uneori ma intreaba si de trei ori pe zi daca facem smoothie :X

B: Alimentatia: bunici-nepoti

Funny chapter. Nu inteleg ce e cu bunicii astia carora le spui ca tu asta iti doresti pentru copiii tai si ei parca intentionat fac impotriva ta. Nu inseamna ca daca ii dai bomboane fara ca mamica lor sa stie, ei te vor iubi mai mult. Si eu le dau dulciuri, evident gasesc variante sanatoase. Mi-ar placea mult sa inteleaga si ei ca daca ii iubesc si vor sa ii rasfete exista si alternative sanatoase. Healthy way!

C: Alimentatia: institutii de invatamant- elevi

Intriguing chapter. Cum sa dai copiilor de 2 ani mancarea ramasa de la nunta x? Sarmale, cereale cu cacao si pline de zahar, margarina etc. Ce e cu voi oameni buni? V-ati lovit la cap? Mi se pare strigator la cer… foarte trist!:( Sunt atatea alternative sanatoase, poate chiar la acelasi pret, doar imaginatie si initiativa trebuie sa existe.

Pot sa zic ca am ales gradinita unde merge strumful in functie de acest criteriu: alimentatia. E de datoria mea sa aleg ce consuma el, cel putin cat mai pot. Gusturile si stomacul se formeaza cand sunt mici si nu inteleg de ce cineva ar vrea, ca micutii lor, sa aiba o alimentatie haotica si/sau sa ajunga obezi?!

D: Alte forme de furnizare a hranei: magazine, cantine etc – elevi

Revolting chapter: am auzit candva, la tv ca ar trebuie sa se interzica magazinele in incinta sau in perimetrul scolilor. Nu stiu daca s-a facut ceva in sensul acesta… nu s-a mai auzit nimic. Veti spune dar cine te pune sa ii dai bani copilului sa isi cumpere prostii?! Dar de ce sa nu ii dau, nu o sa il primez fata de ceilalti copii sa nu aiba niciun ban de buzunar. Ideal ar fi sa aiba posibiliatea sa isi poata cumpara o gustare sanatoasa.

Cand aud expresia: „lasa ca si noi am mancat….si n-am mai murit” ma ia cu lesin de 10ori/secunda; Ma apuca groaza cand imi aduc aminte ca mancam la verisorii mei paine inmuiata in apa si peste, zahar. Gem in fiecare zi, chiar la varste fragede, zahar in ceai, etc… Si te miri ca esti dependent de dulce?!

Personal, cand vine vorba de copiii mei sunt destul de stricta la mancare. Evitam produsele din comert si daca vor ceva dulce le fac eu preparate vegane indulcite cu miere, banane sau curmale. Sunt foarte bune, lor le plac foarte mult, mancam chiar si noi. Despre un tort foarte bun pe care i l-am facut strumfului cel mare, cand a implinit 3 ani, am scris aici. Cred ca este cel mai bun tort rawvegan pe care l-am facut.

Alternative sunt, trebuie doar sa le cautam si sa iesim un pic din rutina. Schimbarea necesita vointa, vointa necesita actiune. Ai impresia ca e complicat pentru ca nu cunosti, e ceva nou, dar de multe ori ramai surprins cat de usor este, si mai mult, iti pare rau ca nu ai incercat mai demult. Un tort, un preparat vegan, ia uneori in jur de 20min sa il prepare. Trebuie doar sa iti pregatesti unele ingrediente din timp.

Make a wish,

Make it happened 😉

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.