Delta Dunarii – Printre nuferi si lumini

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Delta Dunarii – printre nuferi si lumini

A trecut o luna de când am fost în Delta. Expresia feței trădează conștientul cu un zâmbet subtil, in momentul in care scriu, pentru că el știe că doar acum poate să proceseze această frumoasă experientă pe care ochii i-au transmis-o si despre care o să vă povestesc in randurile de mai jos.

O frumoasă experientă care s-a derulat intr-un ritm foarte alert, am avut doar două zile la dispoziție pentru proiectul acesta. Ne-ar fi trebuit o saptămână sa cutreierăm Delta Dunari in lung si lat, sa fiu mai prezentă la detalii și să adulmec pe indelete fiecare adiere de liene si mișcările de vals ale nuferilor. Așa se explică de ce a fost atât de obositor, incă se mai aseaza in cap piese din puzzel-ul ce alcătuiește povestea unei experiențe inedite despre rezervația naturală, cu care această frumoasă țară are norocul să se mândrească.

Situată in cel mai estic colț al Romaniei, Delta găzduiește peste 7000 de specii de floră si faună, dintre care 2333 specii de floră si 4667 specii de faună,  peștele reprezintă cea mai numeroasă populație. De asemenea, speciile de păsări sunt de o diversitate si frumusețe sălbatică ieșită din comun, fiind 341 de specii, pot aminti pelicanii, egretele, cormoranii, stârci clopotari, diverse specii de rațe, barza albă, păsări de pradă și multe altele.

Pe lângă diversitatea naturii, a peisajelor mirifice si de neuitat de care ai parte atunci când ajungi in Delta, in Sfântul Gheorghe, un ținut care adăpostește undeva la 500 de locuitori si pe o suprafață de 40 km pătrați, se află resortul Green Village. După 6 ore de condus alert, dar prudent si după procedura manualului autorizat in domeniul circulației pe drumurile patriei, am ajuns la Murighiol, locul in care se afla parcarea privată pentru resortul unde aveam sa ne indreptăm. La 13:30 am fost preluați impreună cu alți turiști de o barcă și in 55 de minute am fost la destinatie.

Am fost primiți foarte frumos de cei de la Green Village cărora le mulțumim pentru găzduire dar mai ales pentru faptul ca au avut inspirația si initiativa să investeasca sume considerabile in acest resort de o frumusețe ce se ridică la potențiaul turistic pe care Delta îl are. Cred cu ardoare ca era nevoie de un astfel de loc pentru o experientă complexă, de neuitat pe care ți-o oferă acest colț rupt parcă dintr-o poveste despre natură, pace si neant. O provocare continua este si pentru ei, ca pentru multe alte companii din Romania, un personal stabil si cat de cat instruit. Ma refer aici la sectorul ‘servire’, care poate la asteptarile lor si ale noastre deopotriva, lasa de dorit. Nu sunt eu in masura sa critic, doar ca simt sa imi spun parerea si ce ar trebui imbunatatit.

Green Village a fost deschis in 2004 pentru festivalul de film Anonimul, asa se explică că in fiecare an in luna august festivalul are loc in acest resort din Delta Dunari. Chiar daca a trecut prin numeroare schimbări si incercări, acum se bucură de notorietate, chiar si in rândul turiștilor străini. In prezent 27% din turisitii care au trecut pragul resort-ului au fost turisti străini, fiind prezenți chiar si turiști veniti din Statele Unite ale Americii.

Mai mult acest resort este unul kids friendly (0-5 ani copiii au gratuitate, 5-12 primul copil are gratuitate si la cazare si la mese, al doilea copil gratuitate la cazare si 50% la mese) ceea ce mă incantă mult, cred la fel ca pe majoritatea familiilor care călătoresc impreună cu copiii. De exemplu, anul trecut au fost cazați aici 1020 de copii doar in luna august iar in aceași lună a anului curent au fost 1800. Și pe buna dreptate. Resortul dispune de 3 săli de cinema (dintre care una dintre săli are o capacitate de 120 de locuri), billiard, tenis de masă, kids club, piscină etc.

Pentru dragi de noi, părinți epuizați, aviz proaspăților contribuabili la inmulțirea speciei, se pot destinde la o plimbare cu caiacul printre nuferi, la o sesiune de yoga sau pilates, la un film in aer liber, sauna uscata, o sedință bine meritată de masaj, sală de fitness, tir cu arcul, dar si alte posibile activități.

Și dacă cumva sunteți nostalgici ca a trecut vara si nu ați ajuns in Deltă, am o veste foarte bună. Anul acesta ai posibilatea sa petreci Crăciunul sau/si Revelionul aici. Că tot veni vorba de astfel de sărbători sigur ti-a fugit gandul la cateva preparate culinare. Așa imi aduc aminte de preparatul tipic al Deltei numit ‘storceag’, un bors care se face cu peste de cele mai multe ori cu sturion, dar se face si cu somn sau rechin (sau câinele de mare/ rechini de mici dimensiuni din Marea Neagra, nu e vorba de cei agresivi). Acest preparat este o ciorbă albă care se drege cu zer de la branză si astfel are un gust aparte.

După un ‘storceag’ cu siguranta veți dori sa explorati natura inconjuratoare si ar fi cea mai bună idee de a petrece timpul atat timp cât sunteți in Deltă. Câteva excursii opționale ar fi:

 1. Safari- cea mai complexă excursie in care ai posibilitatea de a ajunge până la brațul Chilia si curpinde toate laturile de nord si la intoarce pe canale pe la Sulina, padurea Letea. Durează 8 ore si imbină partea de vegetatie cu parte de desert: nisip, piatra etc.
 2. Gura Portitei (o stațiune in sudul Deltei cu plajă)- un resort pe o insula
 3. Padurea Letea
 4. Sulina
 5. Lacurile de nord
 6. Padura Caraorman (singura padure tropicală din Romania) cai salbatici, stejarul ingenunchiat- este un stejar de sute de ani care din cauza vântului crengile sau lasat atat de mult incât una dintre crengi atinge pămantul. Tot acolo este o masa din beton cu scaune exact ca Masa Tăcerii si o fantana in mijlocul pădurii.
 7. Dunele de nisip
 8. Epava Tusla –un remorcher care a esuat acum 50 de ani si a devenit punct de atracție
 9. Insula Sahalin- cel mai nou pamânt romanesc care are undeva la 40 de km intindere, rezervație naturală protejată Unesco
 10. Excursie la vărsarea in mare
 11. Excursie romantică la apus

 

Dupa atâtea opțiuni de excursii, concluzionez prin a vă spune ca aveți la dispoziție 24 de trasee turistice: 15 navale si 9 sunt trasee de drumetie, sejur de drumetie sau recunoastere, turism balnear, mese tradiționale, o experiente complexă si de neuitat, plaja la 15 minute de mers pe jos. De asemenea, nu lipsesc nici  evenimentele: turneu de caiac, ‘Delta caiac fest’ la inceputul lunii octombrie, școala de folk, ateliere de artă, Delta fest, October fest, dar si alte evenimente private. Resortul are o capacitate de 89 de camere (250 de persoane) si o vila cu 10 camere, puteti să alegeti aceasta destinație chiar si pentru un teambulding sau,  de ce nu pentru un eveniment personal astfel aveți o experientă inedită.

Cu drag,

 

 

 

[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=rdBha2XvfL8&t=3s”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=e3lIoQ4NsyY”][/vc_column][/vc_row]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.