De ce nu imi expun copiii?

De ce nu imi expun copiii pe retelele de socializare, sau chiar aici pe blog?

O intrebare primita foarte frecvent la care ma gandesc de ceva timp sa raspund cu un articol.

De fiecare data cand aud expresia ‘copiii nostri’ ma agit usor pentru ca mi se pare un cliseu extrem. Pai cum? Pai uite asa: Copiii ‘nostri’ nu sunt ‘obiectele noastre’, da desigur! Pai si atunci reusesti sa intelegi ca daca imi fac o poza cu ultima mea achizitie vestimentara sau ultimul robot de bucatarie pe care mi l-am luat, nu inseamna ca trebuie sa va arat si voua la fiecare pas ce a mai facut bebelusul meu…

Multi parinti au impresia ca daca au avut capacitatea sa dea viata unui suflet, sa faca un copil, cred ca acel copil este in posesia lui si ii apartine din toate punctele de vedere, dupa principiu extremist: ‘ Eu te-am facut, eu te omor!’

Nici nu a luat prima gura de aer pe aceasta lume si pac o poza, si pac uploadam poza de Facebook, Instagram si alte retele de socializare, pai de, sa fie in trend, sa nu cumva sa nu il vada si pe el, la fata, Mark Zuckerberg.

Iar noi, oameni, animale superioare ce ne credem ca suntem, dar uneori cu prea putina ratiune, ne simtim al naibii de bine cand la aceasta poza primim sute de like-uri si comment-uri ca asa eveniment mai rar in viata omului, cati copii sa si faci, 2,3, hai 4, dar de 4 ori in viata domne sa primesc si eu acolo muuuuulte like-uri sa ma simt si eu bine si popular pe Fakebook.

Recunosc, poate se si simte o usoara revolta pentru ca putini parinti inteleg si reusesc sa fie constienti ca acesti copii nu ne apartin. Misiunea noastra este sa ii sprijinim: sa le oferim dragoste, adapost, hrana etc. si sa ii ajutam, sa ii sprijinim sa fie indepententi, sa isi gaseasca drumul in viata.

Cand voi publica poze cu ei, cu chipul lor? Atunci cand tatal lor impreuna cu mine consideram ca sunt destul de capabili sa decida ei cand, cum, cat de des doresc sa se expuna.

Cred ca e un subiect destul de delicat si evident depinde de la persoana la persoana dar ar trebui sa ne gandim mai mult cand ne expunem copiii pentru ca nu stim ce se va intampla peste cativa ani.

Pentru alte articole legate de subiectul ‘parinteala’ cum s-ar traduce dupa termenul englezesc ‘parenting’ puteti citi aici.

Cu drag,

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.