Calatorii

Cincsor. Transylvania. Gueasthouses

[vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Undeva în Transilvania, aproape de vestitul poligon de la Cincu, cum te indrepti către DN1 se afla comuna Cincsor. Poarta, granita la intrare sudica spre teritoriul bisericilor fortifícate sasesti, un sat pus in valoare de o biserica evanghelica datand din sec. XIII si fortificata doua secole mai tarziu. In 2014 a fost reconstituita si redeschisa publicului, fiind una dintre cele mai bine intretinute biserici forticate din Transilvania.

Langa aceasta biserica se afla casa parohiala si scoala evanghelica. Odata cu reconstituirea bisericii fortificate, au fost restaurate si aceste doua cladiri in care astazi se afla case de oaspeti. In cladirea vechii parohii se afla fresce din Renasterea transilvaneana care dateaza din sec. XV. Pe de alta parte, cladirea care in trecut gazduia o scoala evanghelica, a fost construita in stil Art Nouveau la inceputul sec. XIX de un important arhitect pe nume Fritz Balthes.

Sunt locuri pe care le vizitezi, locuri unde rămai o noapte, două, locuri la care te gandești cu drag sau locuri unde te-ai mai întoarce sau nu, a doua si a treia oara din varii motive. Acest loc este pentru mine cu siguranta un loc unde m-as reintoarce mereu fie ca este vorba de un concert de muzica simfonica, o cina cu familia sau un alt eveniment cultural. Un loc care ma fascineaza prin arhitectura si atmosfera, un loc care ma face sa ma relaxez si pe care il recomand cu drag apropiatilor fie ca ar dori sa petreaca un weekend sau sa isi serbeze un eveniment in familie.

Casa de oaspeti de la Cincsor este un loc tare drag mie, unde am sarbatorit cateva evenimente in familie si unde chiar am ‘poposit’ o noapte. Am toate datele, sau aproape toate, ca sa pot sa il recomand cu drag.

Ca sa va faceti o idee, am cateva poze din fiecare parte a Casei de Oaspeti, atat din fosta scoala cat si din partea ce se află vis-à-vis, si anume fosta scoala parohiala.

In incaperile de mai jos au fost candva sali de clasa. Acum este o biblioteca, sala de mese, camera de recreere, meditatie, inspiratie, relaxare.

Save[/vc_column_text][vc_separator][vc_gallery interval=”3″ images=”317,316,315,313,312,275,271,272,273″ img_size=”large”][vc_column_text]Dupa cum se poate observa din poze, camerele sunt luminoase, relaxante, deosebite as spune, autentice pastrand deasemenea stilul arhitectural in care a fost construita cladirea la 1910.

Cladirea principală are patru dormitoare, o verandă închisă cu pian unde se servește masa și încă o cameră de recreere.
Vis-a-vis de vechea școală evanghelică era fosta casă parohială Cincșor; aceasta din urmă a fost reabilitată deasemenea, extinsă și au fost transformate câteva încaperi în camere de oaspeți iar șura în loc pentru evenimente.

Vechea șură a fost și ea reconstituită și aici se pot ține evenimente cu un număr nu foarte mare de persoane, cu o capacitate de  pana la 70 de participanti: nunți, botezuri, aniversări, diverse expoziții, conferințe, workshopuri etc.[/vc_column_text][vc_pinterest][vc_facebook css_animation=”fadeInLeft”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”276″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_shadow”][vc_text_separator title=””][vc_column_text]

De ce am ales eu acest loc pentru evenimentul în familie pe care l-am avut:

  • Spațiu verde, deschis, întins unde copiii pot alerga în liniște și siguranță
  • Parintii pot savura un vin bun sau o limonadă delicioasă în compania prietenilor în timp ce își urmăresc copiii jucandu-se
  • Mâncarea este proaspătă, preparatele sunt lejere, ideale chiar și pentru copii mai mici;
  • Atmosfera este una relaxantă, te face să te întorci în timp și să îți aduci aminte de viața de la țară când petreceai timp prin copaci și când juliturile din genunchi erau constant prezente.
  • Diverse prezentări, expozitii de artă și cultură, concerte simfonice, degustări de vinuri și bucate diverse deopotrivă tipice locului, dar și mai exclusiviste.
  • Atunci când cauți o oază de liniște și reculegere sau pur și simplu vrei doar să auzi zumzetul naturii, să bei un ceai sau un suc de soc și atât.
  • Un foc de tabară acompaniat de acordurile unei chitări face deliciul unui sfârșit de vacanță perfect.
  • Fiesta într-un hamac într-o după-masă călduță de primavară își găsește cu siguranță locul în topul de ‘activități ce nu includ copii’ și care îți regenerează cu brio energia și răbdarea 🙂

[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”2335,2323,2324,2325,2326,2327,2328,2329,2330,2337,2331,2332,2333,2334″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”249″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.