Intoarcere in trecut
[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Domeniul bussiness este unul ce m-a atras întotdeauna si am încercat să fiu de actualitate, sa nu imi fie străine problemele din acest domeniu. De curând, am auzit un subiect ce este amplu dezbătut despre cum guvernul nu susține antreprenorii români, ba chiar favorizeaza interesele investitorilor straini dar acestia din urma se plâng de prea multa birocrație, concluzia e simpla, niciuna din cele două tabere nu sunt multumite.
Acestea fiind spuse, sunt de părere că nu contează naționalitatea investitorului, atâta timp cât vechiul din această țară capătă un iz frumos si se restaurează caldiri, monumente istorice, biserici fortificare. Apreciez ca exista interes pentru astfel de lucruri si nu raman in paragină si uitate ca o carte veche într-o bibliotecă prăfuită de timp.
In cele ce urmeaza va voi vorbi despre un loc ce pe mine m-a fermecat si mi-a dat încrederea că si in Romania se pot face lucruri frumoase, casa Kraus.
Numele acestei pensiuni a fost preluat dupa numele ultimului preot care a slujit la biserica evanghelica din Crit, Johannes Traugott Kraus. Fosta casa parohiala a fost reconstituita, in anul 2014, pastrand intocmai planurile originale cat si stilul arhitectural sasesc.
[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”2110,2109,2107,2106,2100,2101,2103,2104″ img_size=”full”][vc_column_text]Daca ajungi in zona in doresti sa experimentezi regiunea Haferland, din care face parte si satul Crit, plimbarile de orice fel in zona sunt o incantare, atat daca alegi bicicleta, caruta sau doar drumetii, este o incantare pentru oricine sa admirea peisajul natural unic. De asemenea, cetatile fortificate, atelierele mestesugarilor pot fi si ele vizitate. Mai mult, in anumite perioade ale anului sunt diferite evenimente culturale si gastronomice.
Casa include 8 camere de oaspeti spatioase, o casuta de piatra care are o capacitate de 4 locuri care se afla in interiorul curtii Casa Kraus. De curand a fost reabilitata alta casa din sat care pune la dispozitia turistilor inca trei camere la fel de frumoasa ca cele din pensiunea Kraus. Aceasta din urma este restaurata de un investitor roman, fiind unul dintre cele mai importante proiecte ale Fundatiei Michael Schmidt.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”2116″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Pe langa conservarea patrimoniului cultural săsesc, Fundatia Michael Schmidt promoveaza si sustine cu succes proiecte culturale si educationale precum:
- incurajarea si sustinerea invatamantului, se doreste astfel evitarea abandonului scolar si promovarea limbii germane
- Festivalul International de Teatru de la Sibiu
- parteneriate culturale cu manifestări de renume precum Sonoro Conac
- au fost editate volumele „Povestea sasilor din Transilvania spusa chiar de ei” si „Crit, istoria, povestile si viata unui sat de sasi”
- finantarea filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere in timp”
- acordarea de burse viitorilor dascali
O investitie semnificativa a fost si restaurarea orgii bisericii fortificate evanghelice dar si casa parohiala din Criț actualmente Casa Kraus. Aceasta din urma este o pensiune frumos restaurata pastrand stilul architectural sasesc: camerele sunt spatioase, tavanul camerelor este inalt, geamurile mari, mobilier vechi si pictat cu motive traditional sasesti.
Ce ma incanta cel mai mult la acest loc este pozitionarea. Pensiunea Kraus se afla in imediata vecinatate a unei frumoase biserici evanghelice fortificate, legatura dintre cele doua se face printr-un culoar de piatra, prin zidul ce inconjoara biserica. Zona in care se afla atât biserica, cât și pensiunea sunt situate pe o colină, privelistea fiind memorabilia atat daca privesti inspre cat si dinspre pensiune.
M-as intoarce oricand aici cu placere si va voi explica de ce. Atmosfera este una cât se poate de relaxanta, dar și confortabilă. Izul pitoresc ce este foarte bine conservat te duce cu gândul la vacanta, poate chiar la vacanțele copilăriei. Am rămas deasemenea plăcut surprinsă de cât de îngrijite sunt zonele din jurul bisericii si a pensiunii si nu numai.
Revenind la pensiune, am sa va spun ca m-am îndrăgostit de mobilierul pictat manual, acesta a fost restaurat de mesterii din zona. Usile, dusumelele din lemn masiv pana si unele obiecte de décor au fost intocmai reconstituite. Este ca si cum ai trai o reintoarcere in timp, este un mod care te introduce subtil in ceea ce inseamna viata sasilor in mediu rural.
Restaurantul Casei Kraus are o capacitate de 70 de locuri iar pe terasa pensiuni pot fi gazduiti peste 200 de participanti. Ca si exemple de mancaruri pot sa va enumar cateva preparate: supa de gaina cu taitei de casa, ciorba de fasole cu afumatura si tarhon, carnatii de casa, tocanita saseasca sau vestitul lichiu.
Pentru ca experienta sa fie completa, unele preparate culinare care sa gasesc in meniu contin retete sasesti, preluate chiar de la bunici sași, dar puteti degusta si retete actuale. Astfel, turistii pot experimenta diverse preparate, ingredientele fiind atent alese.
Pentru mine, Casa Kraus este mai mult decat o pensiune, este un sistem complex de promovare culturala si educationala, un loc de recreere, relaxare dar si explorare a unui tinut care confera unicitate Transilvaniei.
[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”2136,2135″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”2134,2133,2132,2130,2126,2125,2124,2123,2122,2121″ img_size=”full”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=NAthNQNKYv8″ align=”center”][vc_single_image image=”249″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_facebook][vc_pinterest][/vc_column][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_column_text][/vc_column_text]